25-05-2019

Algemene Ledenvergadering Sportfederatie Soest nog niet bekend

Derde Rabo Kenniscafe

26-08-2013

Donderdag 26 september is het derde Rabo Kenniscafe. Dit keer met als thema: Besturen en beleid maken. De workshop wordt aangeboden door de Rabobank en is voor vrijwillers van sportverenigingen aangesloten bij Sport Federatie Soest geheel gratis. Plaats van handeling is Stichting Balans, de Plantage, Smitsweg 311 in Soest. Start is om 19.15 uur met een kop koffie of thee. Om 19.30 uur gaan de deelnemers aan de slag. De workshop duurt ongeveer 2,5 uur. Wilt u meedoen met de workshop? Mail dan naar Buro Vrijwilligerswerk en geef aan met hoeveel personen u wilt deelnemen.

Over de workshop: Een optimaal functionerende vereniging wordt goed bestuurd. Om op koers te blijven, gaat het bestuur uit van de doelstelling van de vereniging. Daaruit formuleert het een visie vanuit geldende normen en waarden en eigen toekomstverwachtingen. Hieruit volgen de ambities die vertaald worden in beleid: de weg en de middelen om doelstelling en ambities te realiseren. Beleid is er in verschillende soorten: lange, middellange en korte termijn beleid. Gezamenlijk leveren ze bouwstenen voor de activiteiten van de vereniging.

Het maken van een beleidsplan gebeurt - grotendeels onder druk van de subsidievoorwaarden – eens per vier jaar. Het regelmatiger nagaan van de stand van zaken rondom de uitvoering van het beleid is beter. Er komen gegevens op tafel die de praktische problemen én de mogelijke kansen laten zien. Voor zowel problemen als kansen kunnen dan op tijd maatregelen getroffen worden. Dat kan betekenen dat het zorgvuldig uitgestippelde beleid bijgesteld of zelfs verlaten moet worden.

De workshop gaat over het maken en onderhouden van beleid. Het geeft handvatten om een planning & control cyclus op te zetten. De vereniging blijft ‘bij’ door voortdurend het beleid aan te passen. Door de checklists uit het werkboek te gebruiken, krijgt men informatie voor de eigen situatie. Dit zorgt in de eigen vereniging voor maatwerk.