25-05-2019

Algemene Ledenvergadering Sportfederatie Soest nog niet bekend

Prinsjesdag 2013

20-09-2013

Afgelopen dinsdag presenteerde het Kabinet Rutte-Ascher plannen voor de komende jaren en de Rijksbegroting voor 2014. Duidelijk werd dat er op de sportbegroting van VWS niet bezuinigd wordt. Er komt jaarlijks zelfs 5 miljoen euro extra beschikbaar om er voor te zorgen dat kinderen in achterstandswijken ook kunnen gaan sporten. Andere, voor sport, relevante zaken in de Rijksbegroting zijn:

• Er komt een nieuw beleidskader voor strategische topsportevenementen met maatschappelijke spin-off; invoering 2014
  • Het plan om politiekosten bij grote evenementen door te berekenen is van de baan
  • Sportverenigingen worden expliciet genoemd binnen het Nationaal Programma Preventie
  • Relatief weinig aandacht voor school en sport in de OCW begroting, wel veel aandacht voor talentontwikkeling
  • De Taskforce Jeugdwerkloosheid krijgt een extra budget van 30 mln. euro. NOC*NSF is met de taskforce in gesprek over mogelijkheden voor werkervaringsplaatsen voor jongeren bij verenigingen
  • Verlenging looptijd 'crisisheffing' op topsalarissen met 1 jaar
  • Periodiek fiscaal aantrekkelijk geven aan sport wordt makkelijker doordat hiervoor niet langer een notariële acte vereist is
  • Ontslagvergoedingen kunnen niet meer in stamrecht BV's worden ondergebracht, mogelijkheid voor 'beklemd vermogen' voor topsporters blijft bestaan
  • Doel is om per 2015 online kansspelen in Nederland te legaliseren. Hiervoor is reeds een conceptwetsvoorstel gepresenteerd.

Met name de legalisering van de online kansspelmarkt zorgt ervoor dat NOC*NSF grote zorgen heeft over de toekomstige financiering van de sportinfrastructuur. Het conceptwetsvoorstel voor online kansspelen gaat niet uit van regulering van online kansspelen, maar van liberalisering. Hierdoor zal onnodig veel geld naar het buitenland verdwijnen, zodat deze miljoenen niet ten goede kunnen komen aan reguliere goede doelen waarmee veel maatschappelijke projecten (zoals de sport) worden gefinancierd.

Richard Krajicek legt dit haarfijn uit in het volgende filmpje.

Tijdens de Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar heeft de sport zijn zorgen over de nieuwe kansspelwetgeving stevig geuit. Bekijk hier het gesprek tussen staatssecretaris Teeven, Richard Krajicel, Andre Bolhuis en Alexander Rinnooy Kan. Ook leuk is het item dat ‘Koffietijd’ over dit onderwerp gemaakt heeft tijdens de Sportieve Opening. Fred Teeven geeft aan dat hij de zorgen van sport en goede doelen begrijpt en snapt dat hij de wet in de huidige vorm niet door de Tweede Kamer krijgt. We gaan kritisch volgen hoe dit zich vertaalt naar aanpassing van de wetgeving!