22-01-2019
Besloten Algemene Ledenvergadering Sport Federatie Soest kantine MHC aan de Bosstraat

23-01-2019
Sportcafé 2019 gemeente Soest ea Hockeyclub Phoenix te Zeist

Crowdfunding in de sport

17-11-2013

Crowdfunding, letterlijk financiering door de menigte, is 'hot and happening' in de topsport. Plaatsgenoot Ben van der Burg lanceerde in 2012 al eens het idee voor crowdfunding van de schaatsploeg van Jac Orie. En in het najaar van 2012 werd Wijkopendeploeg.nl gelanceerd, als reactie op het terugtrekken van Rabobank uit de professionele wielerploeg. Liefst 17.000 ploegbazen meldden zich in korte tijd aan. "Poen, publiciteit en participatie. Dat is waar het om gaat bij crowdfunding", aldus de initiatiefnemers van het crowdfunding platform Wij zijn Sport. "Crowdfunding is een nieuwe manier van organiseren, een sociale innovatie die in andere sectoren de kracht heeft bewezen. Dat kan het ook gaan doen voor de topsport. Dat zit grofweg in drie aspecten. De beschikbaarheid van een extra geldstroom, naast de NOC*NSF topsportregeling en de sponsoropbrengsten. Het stimuleren van ondernemerschap van sporters. En de mogelijkheid voor álle topsporters, valide en invalide, om hun sportieve droom te verwezenlijken en niet alleen voor de commercieel meest interessante", zo stelt initiatiefnemer Paul Dirkse in zijn column op SportNext.

Ook Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, pleitte eerder dit jaar  in Sport Nazomergasten, bij NOS Langs de Lijn, voor nieuwe financieringsvormen voor de topsport in Nederland, nu de kansspelbijdrage, zo'n 60 miljoen per jaar, onder druk staat. "Crowdfunding en een sport-brede toto-lotto zijn opties. Er is creativiteit voor nodig en een andere mentaliteit", aldus Hendriks.

In Soest wordt ook gedaan aan crowdfunding van de sport, maar dan hebben we het niet over de topsport. Supermarktketen Boni heeft een Jeugdsponsoractie. SEC, de Springbokken, VVZ '49, de Eemvolgels en Hees doen mee aan deze jeugdsponsoractie van Boni in Soest. Red Stars speelt nu al in op de consequenties die de Sportvisie mogelijk gaat hebben. Bij thuiswedstrijden van het eerste heren team gaat Red Stars met de pet rond om geld in te zamelen voor diverse activiteiten zoals het jeudgkamp in het voorjaar. Is crowdfunding van de sport in Soest hiermee een trend of heeft ABN AMRO topman Gerrit Zalm gelijk wanneer hij in de Volkskrant van 16 november 2013 stelt dat crowdfunding nuttig is, maar dat het nooit een alternatief is?

SportNext column Paul Dirkse Poen Publiciteit en Participatie - de volgende stap

Artikel in Het Parool van 17 oktober 2013 Crowdfunding: fan als sponsor

Stijn Verstappen deed in het kader van zijn MBA opleiding Sportmanagement onderzoek naar Crowdfunding, de nieuwe manier van financiering in de sport?