25-05-2019
Cursus Vertrouwenscontactpersonen De Sleutel, Steenhoffstraat, Soest

Algemene Ledenvergadering Sportfederatie Soest nog niet bekend

De gevolgen van bezuinigingen in de sport

11-12-2013

De gevolgen van bezuingingen in de sport: verslechtering van het lokale sportklimaat

Ofwel: Met welk verhaal sportclubs bezuinigingen zouden kunnen bestrijden.

De Metro kopte vrijdag 11 oktober op haar voorpagina: 'Kopzorgen voor penningmeester van sportclubs'. Een artikel naar aanleiding van publicatie van de Penningmeester van het Jaar monitor, een jaarlijks initiatief in samenwerking met het Mulier Instituut uitgevoerd. In het kort komt het erop neer dat bijna de helft van de penningmeesters zich zorgen maakt over de financiële toekomst van hun club. Deze zorgen komen voort uit de steeds forsere bezuinigingen van gemeenlijk en landelijk sportbeleid, verhoging van velden accommodatiehuur, afhakende sponsoren en teruglopende kantine-inkomsten. Geen onbekende ontwikkelingen in de sportwereld, waarin het bestuur van elke sportclub zich zal herkennen.

Maar betekent dit dat sportverenigingen massaal de schulden induiken, met niet-sluitende begrotingen en structureel hogere uitgaven don inkomsten komen te zitten? Nee. Zoals het Mulier Instituut eerder onderzocht, er zit veel rek en veerkracht bij sportclubs. Stoppen met de sportvereniging is geen optie, dus minder inkomsten? Dan ook minder uitgaven. En daar zit 'm nou net de crux: want politiek Nederland ziet niet direct een daling in het aantal sportverenigingen en "dus zullen de effecten van lagere subsidies wel meevallen". Terwijl de gevolgen van minder inkomsten en dus minder uitgaven indirect wel zorgen baren.

Stel je maar eens voor; een penningmeester moet bezuinigen, dus hij loopt al zijn uitgavenposten na. Welk bezuinigingsadvies zal hij zijn bestuur geven of zijn simpelweg noodzakelijk? De kans is groot dat het posten zijn die direct invloed hebben op de kwaliteit van het sportaanbod en het bereik van het aantal sporters:

• Bezuiniging op het aantal te huren uren van bijvoorbeeld een sportzaal: met als gevolg dat meer mensen tegelijk moeten sporten of simpelweg minder sporturen kunnen maken;
  • Het aanbieden van lagere of geen vergoedingen voor trainers/coaches: met als gevolg dat er nog een groter beroep moet worden gedaan op (ook ongediplomeerde) vrijwilligers, met consequenties voor zowel het pedagogische en didactische vlak als voor zaken als blessures (een goede warming-up is niet vanzelfsprekend meer);
  • Verhoging van de contributie: met als gevolg dot een bepaalde groep leden steeds minder in staat is om het lidmaatschap te betalen, met afzegging van het lidmaatschap als gevolg:
  • Bezuiniging op activiteiten met een maatschappelijke insteek: met als gevolg dat projecten die leiden tot een Veiliger Sportkilmaat, meer Allochtone Jeugd of teams voor verstandelijk gehandicapten minder vanzelfsprekend zijn. En waardoor 'de kracht van sport' steeds meer haar kracht verliest;
  • Bezuiniging op sportmateriaal en accommodatieonderhoud: met als gevolg dat sportmateriaal minder veilig is of dat sportclubs over een aantal jaar met grote onderhoudsproblemen en extra hoge kosten zitten.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het punt is, de gevolgen van de lagere inkomsten zijn onderhuids op grote schaal aan de gang. En dat terwijl de sportclub zo efficiënt is (en wordt ingezet) in het kader van thema's als eenzaamheid, obesitas, veiligheid en opvoeding.

Bron: Sport Bestuur en Management – november 2013

Lees ook: Grote groep penningmeesters in de sport maken zich zorgen, aldus Penningmeester van het jaar monitor 2013