Sport in Soest Sport Federatie Soest

Inbreng Sport Federatie Soest over voorkeursmodel Bosstraat tijdens OpiŽrende Raadsvergadering 16 mei 2019

17-05-2019

Gisteravond, 16 mei, is tijdens de Opiniërende Raadsvergadering gesproken over het Collegevoorstel met het voorkeursmodel ontwikkelingen sportaccommodaties rondom de Bosstraat. Voordat de gemeenteraadsleden aan hun dbespreking begonnen waren er 8 insprekers, die hun visie gaven over het voorliggende voorstel. Achtereenvolgens kwamen vertegenwoordigers van de Sport Federatie Soest, de 6 betrokken sportverenigingen, en de buurtbewoners aan bod. De raadsleden werden in de gelegenheid gesteld aan hen nog aanvullende vragen te stellen.

De inbreng van de Sport Federatie Soest treft u als bijlage aan:
Kort samengevat luidt deze:
Na jarenlange discussies, gesprekken over mogelijke scenario’s, uitstellen van hoog noodzakelijke investeringen in de sportcomplexen rondom de Bosstraat willen wij heel kort zijn: Gemeenteraad neem een besluit zodat er weer geïnvesteerd kan en gaat worden.

Het voorliggende voorkeursmodel is wat ons betreft het meest toekomstbestendige alternatief binnen de ruimtelijke mogelijkheden en de door uw raad in het Collegeakkoord overeengekomen (financiële, ruimtelijke) kaders. Natuurlijk hebben ook wij als ook de betrokken sportverenigingen best wel kanttekeningen bij dit voorkeursmodel en staan niet alle betrokken sportverenigingen te juichen bij dit voorstel.

Neem echter een positief besluit over het voorliggende voorkeursmodel, werk het in overleg met de sportverenigingen uit, neem hun ideeën en wensen mee, houdt als gemeente regie over het gebruik van de velden, zorg dat de bestaande wat ons betreft niet geformaliseerde eigen bijdrageregeling onderdeel wordt van het tarievenstelsel dat in 2015 is ingevoerd.

De diverse sportverenigingen plaatsten dnatuurlijk hun eigen specifieke kanttekeningen bij het collegevoorstel over enerzijds de omvang en inrichting van de accommodatie mede iun relatie tot het aantal leden/teams, de parkeerproblematiek en de verkeersveiligheid. Dit laatste werd ook vanuit de buurt specifiek benoemd met daarbij de geluidsoverlast vanuit de sportcomplexen. Met name vvSEC was fel tegen het voorstel omdat zij een wedstrijd-/trainingsveld moeten inleveren en daarvoor gebruik moeten maken van beschikbare velden elders. vvHees gaf aan dat er al zo lang wordt gesproken over een nieuw sportcomplex op hun locatie omdat dit steeds weer afhankelijk was van hoe de inrichting van de Bosstraat eruit zou zien. De huidige staat van de accommodatie kan geen langer uitstel van deze nieuwbouw meer dulden.

Een uitvoerige bespreking in de gemeenteraad volgde waarbij verwacht mag worden dat vanuit de raad met enkele aanpassingen met name op het gebied van inrichting, parkeren en verkeersveiligheid het voorkeursmodel instemming zal verkrijgen tijdens de gemeenteraad op woensdagavond 22 mei a.s.