25-05-2019

Algemene Ledenvergadering Sportfederatie Soest nog niet bekend

Resultaten lijsttrekkers debat

10-02-2010

Hierbij het resulaat van het lijsttrekkersdebat van de Sport Federatie Soest van 10 februari 2010.

Stelling 1: Gemeente Soest moet meer en meer investeren in de vrijwilligers van sportverenigingen; dat levert de samenleving veel op.

Uitslag:
De vertegenwoordigers van Soest 2002, VVD, GGS, CDA, SP en Dí66 zijn van oordeel dat er meer geinvesteerd dient te worden. Dat behoeft niet alleen in geld, misschien wel met minder geld. De ondersteuning kan ook op andere wijze geconcretiseerd worden. PvdA, Groen Links en CU/SGP zijn van oordeel dat de investeringen gelijk dienen te blijven.

Stelling 2: Het behoort tot de kerntaken van de gemeente om voldoende, volgens NOC*NSF normen ingerichte sportaccommodaties, aan de verenigingen beschikbaar te stellen tegen een redelijk huur.

Uitslag:
Hiermee zijn alle politieke woordvoerders het eens. Daarbij is fasering wel aan de orde.
Accommodaties moeten voldoen aan de NOC*NSF normen: achterstallig onderhoud dient door de gemeente te worden uitgevoerd.

Stelling 3: Op de sport mag niet bezuinigd worden. Sterker nog er moet meer geinvesteerd worden. Dit moet mede bekostigd worden door de afdelingen welzijn, onderwijs en gezondheid.

Uitslag:
Voor handhaven en geen extra investeringen kiezen de partijen Soest 2002, VVD, GGS, PvdA en Groen Links.
De woordvoerder van CU/SGP komt niet tot een uitgesproken keuze en de partijen CDA, SP en Dí66 zijn van oordeel dat de investeringen het gelijke niveau dienen te handhaven.

Algemeen kan gesteld worden dat alle politieke partijen het erover eens zijn dat sport een belangrijke functie heeft binnen de gemeente, ook in maatschappelijk opzicht. Het belang van de sport staat niet ter discussie.

Belangrijke suggestie is de combinatie van sportverenigingen en de buurtsportmedewerker: gezamenlijk activiteiten oppakken is nadrukkelijk genoemd. Ook de nieuwe combinatiefunctionarissen die zijn aangesteld kunnen in samenwerking met sportverenigingen een aantal activiteiten oppakken.

Duidelijk wordt dat de politieke opvatting is dat er in de komende jaren bezuinigd moet worden. Daar moet iedereen rekening mee houden: meer investeren in sport dan de afgelopen jaren is geen realistische gedachte.

De reactie van de voorzitter van de Sport Federatie Soest Hans Moerman
Handhaving van het huidige beleid moeten we proberen te realiseren; hij is blij met de opmerking dat prioriteiten in investeringen in goed overleg met de Sport Federatie Soest moeten worden vastgesteld. Het erkennen van de positie van de Sport Federatie en het betrekken van de Sport Federatie bij de prioriteiten in de sport is een verantwoordelijkheid die de Sport Federatie nu niet heeft en wel beoogd.