Sport in Soest Sport Federatie Soest

Sportverenigingen

M.H.C. Soest
T.V. Soest-Zuid
V.V. Sec
Schaatsvereniging Eemland
Soester Bowling Vereniging
T.T.V. Overhees
Bridge Club Soesterberg
Smeeing BDC
L.T.V. Soesterberg
R.T.V. Tempo Toer
VVZ'49
J.B.V. De Gemshoorn
S.O. Soest
B.C. Selby
Nordic Walking Soest
T.T.V. Shot
A.V. Pijnenburg
Sovoco
V.V. 't Vliegdorp
V.V. Hees
St. Bentinck Fonds
De Knickerbockers
Korfbalvereniging De Eemvogels
Show & Twirlteam Soesterberg
A.G.V. De Springbokken
Bowls Club Soest
De Schieter
Soester Schaakclub
B.C. Soest
De Eemschutters
De Schieter
Damvereniging Soest-Baarn
B.C. Schoon Slem
L.T.C. Soestdijk
Golfclub Soestduinen
Mountainbike Vereniging Midden Nederland
De Duinkikkers
The Red Stars
B.C. Badso
B.C. Eemland
Ski team Soesterberg
Peter's Baan Soest
Firtina'93
Bekijk alle verenigingen

De plus van een open club

04-04-2014

In de wereld van sport en bewegen zijn veel ‘believers’. Een geloof dat sport als middel kan worden gebruikt om maatschappelijke doelen te realiseren: (re)integratie, participatie, weerbaarheid, talentontwikkeling, minder schoolverzuim.... Hoe gebruiken professionals uit andere sectoren de sport nu? En wat levert het je op als je samenwerkt met vrijwilligers, bestuursleden of verenigingsmanagers van sportverenigingen? Dus: op zoek naar ‘de plus van de open club’. Met als doel: meer - en meer effectieve - samenwerking met sportverenigingen die hun deuren open zetten naar de samenleving. Juist in een tijd van grote veranderingen in beleid en aansturing in zorg, arbeidsintegratie, welzijn en onderwijs én bezuinigingen in deze sectoren en in de sport, is verbinding met sport mogelijk een kansrijk alternatief. 

Sportverenigingen kunnen goed en tegen geringe investering veel meerwaarde leveren in maatschappelijke projecten. Vijf inspirerende voorbeelden van samenwerking tussen sportaanbieders en maatschappelijke organisaties vormen de basis van een project van NISB in samenwerking met NOC*NSF, DSP-groep, Verwey- Jonker Instituut en Mulier Instituut. ‘De plus van de open club’: dat is waar het om draait.

Wat levert inzet van sport op volgens professionals uit andere sectoren? En dan nog specifieker: wat levert het je op als je samenwerkt met vrijwilligers, bestuursleden of verenigingsmanagers van sportverenigingen? Met die vragen ging NISB – samen met partners - op zoek naar ‘de plus van de open sportclub’. 

Van Heerenveen tot Rotterdam
Sportverenigingen betekenen veel in het leven van Nederlanders. Maar liefst 4,8 miljoen Nederlanders zijn lid van een sportvereniging. Daarmee bewijzen deze clubs al hun maatschappelijke waarde. De publicatie en expositie gaat over sportverenigingen die naast hun kerntaak iets extra’s doen voor de maatschappij. Deze ‘open clubs’ bewijzen hun meerwaarde in projecten samen met maatschappelijke organisaties. 

Onderzoekers en adviseurs van NISB, DSP en VWI hebben dubbelportretten gemaakt van vijf aansprekende en heel verschillende voorbeelden uit het hele land.

  1. In Heerenveen biedt basketballvereniging Dyna’75 een scala aan activiteiten op scholen (Bornego College en CBS De Roerganger) en in de buurt; 
  2. In Den Haag werken welzijn (stichting MOOI!) en HKV/Ons Eibernest samen aan sportactiviteiten voor kinderen in de buurt; 
  3. In Haarlem sluiten de activiteiten van een psycholoog (praktijk Swarte) en zelfverdedigingschool Nusantara nauw op elkaar aan om met name kwetsbare vrouwen fysiek en mentaal weerbaarder te maken; 
  4. In Enschede werken deelnemers aan een arbeidsintegratieproject van Werkplein Twente aan onderhoud van de accommodatie van Avanti Wilskracht, via Stichting Vitale Sportvereniging; 
  5. In Rotterdam kunnen cliënten met een verstandelijke beperking van Middin via sportplusvereniging Atomium kennismaken met veel verschillende beweegactiviteiten.

Voor lokale professionals en politici
Sport blijkt laagdrempelig en relatief goedkoop. En beide partijen helpen elkaar: vrijwilligers en professionals kunnen samen mooie dingen bereiken: meer sport en spel in de buurt, goede sportclinics op school, weerbaarheid door vechtsport, langdurig werklozen aan het werk op een sportpark, verstandelijk beperkte cliënten die kennismaken met diverse sporten... 

Deze publicatie is met name bedoeld voor lokale professionals en politici, die de verbinding tot stand kunnen brengen. Wethouders of beleidsmedewerkers met zorg, welzijn of onderwijs in hun portefeuille, maar ook buurtsportcoaches bijvoorbeeld. Via het project ‘De plus van de open club’ wil NISB met name organisaties in zorg, welzijn, arbeids(re)integratie en onderwijs én sportaanbieders inspireren die nog op de drempel staan van maatschappelijke samenwerking. 

De opgedane kennis wil NISB graag onder de aandacht brengen via presentaties op congressen, niet alleen in de wereld van sport en bewegen, maar juist ook in andere maatschappelijke domeinen. 

De brochure is te downloaden via www.nisb.nl/deplusvandeopenclub.


Nieuwsoverzicht